Haarwerken Elly

5 regels bij het gebruiken van mondkapjes

Geplaatst op

Als je met het openbaar vervoer wilt reizen, dan zal je moeten investeren in mondkapjes. Elke keer dat je het voertuig in gaat moet je een nieuw kapje op doen en deze mag je pas weer afdoen als je er uitgaat. Gelukkig zijn er voldoende kapjes te krijgen bij drogisterijen, op het station en online, maar er zijn wel regels waaraan je je moet houden als je ze gaat gebruiken. Als het goed is staan deze aangegeven op de verpakking van je mondkapje, maar het kan geen kwaad om ze nog een keer te herhalen.

Regel 1: raak het stoffen gedeelte nooit aan

Het is belangrijk dat je het stoffen gedeelte van je mondkapje nooit aanraakt. Doe hem op en af door alleen de elastiekjes aan te raken of de touwtjes beet te pakken. Tijdens het dragen raak je het stoffen gedeelte ook niet aan. Deze regel geldt voor alle soorten mondkapjes, zowel wegwerp- als herbruikbare exemplaren.

Regel 2: gebruik het mondkapje maar één keer

Of je nu een stoffen- of een wegwerp mondkapje koopt en gebruikt, dit kun je maar één keer doen. Het wegwerp mondkapje gaat daarna bij het restafval en het stoffen mondkapje gaat in de was. Dit geldt zowel voor busritjes van 5 minuten als voor een treinreis van 2 uur. Zit je reis erop, dan gooi je je mondkapje weg of doe je deze in een luchtdicht zakje.

Regel 3: je stoffen mondkapjes correct wassen

Stoffen mondkapjes kunnen worden hergebruikt, maar dat moet je dan wel op een juiste manier doen. Nadat je ze gebruikt hebt doe je ze in een luchtdicht zakje en neem je ze mee naar huis. Je kunt gebruikte mondkapjes wel bij elkaar in een tasje doen, maar voeg schone en gebruikte kapjes nooit samen. Thuis aangekomen was je de kapjes zo snel mogelijk, op 60 graden, een volledig programma en je voegt geen wasverzachter toe. Als ze zijn gewassen en gedroogd doe je de schone kapjes in een apart luchtdicht zakje totdat ze klaar zijn voor gebruik.

Regel 4: regelmatig je handen wassen

Voordat je het mondkapje opzet was je je handen. Het beste ontsmet je ze direct ook. Als je het mondkapje per ongeluk aanraakt bij het stoffen gedeelte, dan is het ook goed om je handen even te wassen. Nadat je het mondkapje hebt afgenomen was je je handen weer. Handen wassen doe je met zeep en voor minimaal 20 seconden lang. Zorg ervoor dat je alle gedeelten van je handen bereikt en reinigt.

Regel 5: gebruik geen medische mondkapjes

Medische mondkapjes moeten beschikbaar blijven voor medisch personeel. Deze zijn dan ook in het openbaar vervoer niet verplicht. Daar mag je ook niet-medische mondkapjes gebruiken. Dit wordt zelfs aangemoedigd, zodat er altijd een voorraad is met medische mondkapjes voor mensen die ze nodig hebben voor het uitvoeren van hun werk en die zichzelf en gevoelige patiënten moeten beschermen. Kies daarom voor niet-medische kapjes, gebruik ze correct en het virus heeft ook in het openbaar vervoer geen kans.

Gerelateerde berichten

Welk kapsel past het best bij jou?

Elk persoon heeft een andere gezichtsvorm. De een heeft een rond gezicht, terwijl de ander meer een puntige kin heeft. De vorm van je gezicht...

Lees meer

Over ons

Welkom bij Haarwerkenelly.nl, waar we je meenemen in de boeiende wereld van haarstyling, trends en professionele tips! Bij ons draait alles om het delen van inspiratie, advies en nieuws over alles wat met kappers en haarverzorging te maken heeft.

Contactgegevens

Via info @ haarwerkenelly.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden