Haarwerken Elly

Tips voor een gender neutrale opvoeding

Geplaatst op

Genderneutraal opvoeden betekent dat je kinderen opvoedt buiten de stereotype die bij geslacht horen om. Deze manier van opvoeden wordt steeds populairder en is bijvoorbeeld te zien door speelgoed dat niet bij voorbaat gericht is op een bepaald geslacht en door het niet aanbrengen van een roze dan wel blauwe babykamer. Echter betekent genderneutraal niet dat er helemaal geen jongens- of meisjesachtige dingen in huis gehaald worden, maar dat de ouders open staan voor allerlei soorten speelgoed en kleuren. Ben je benieuwd naar de reden voor een gender neutrale opvoeding en mogelijke valkuilen ervan? Lees dan vooral verder.

Keuze voor gender neutraal

Sla een willekeurig tijdschrift open of kijk eens naar een kinderprogramma en je zult merken dat de wereld vol zit met gender gerelateerde stereotyperingen. Ouders die kiezen voor een gender neutrale opvoeding willen voorkomen dat kinderen in hokjes geplaatst worden die passen bij het gender van het kind. Het gevolg van een gender neutrale opvoeding is dat het bijdraagt aan het ontwikkelen van een eigen karakter. Daarnaast lijkt het erop dat kinderen na deze manier van opvoeden in de toekomst jongens en meisjes ook vaker gelijk zullen behandelen en het gevoel heeft dat hij/zij ten alle tijden geaccepteerd worden door de ouders.

Toepassing gender neutrale opvoeding

Hoe je je kinderen genderneutraal opvoedt valt niet in een alinea samen te vatten. Daarnaast kan je als ouder zelf bepalen op welke manier(en) jij invulling wil geven aan de gender neutrale opvoeding. Om een beter beeld te krijgen van hoe het eruit zou kunnen zien zijn hier enkele voorbeelden. Zorg voor een diversiteit aan peuter- en babyspeelgoed die niet bijdraagt aan de stereotypering verdeling tussen man en vrouw. Ook  in de keuze voor boeken is het hier belangrijk om op te letten omdat veel boeken nog altijd geschreven worden met bepaalde vooroordelen en stereotyperingen. Onderbewust zal je daarnaast in je spreektaal ook vaak dingen zeggen tegen je kind die afhankelijk zijn van het gender van je kind. Meisjes krijgen vaker complimentjes over het uiterlijk en jongens over hun stoere gedrag. Wees je hier bewust van en probeer dit verschil zo beperkt mogelijk te houden. Als je gaat winkelen neem je je kind ook mee naar de afdeling die is ingericht op het andere geslacht en geef je hem/haar daar ook de vrijheid om te kijken of er wat leuks bijzit.

Dit zijn allemaal ideeën voor het genderneutraal opvoeden van je kind, maar je bent als ouder natuurlijk vrij om dit op je eigen manier te doen!

Gerelateerde berichten

Welk kapsel past het best bij jou?

Elk persoon heeft een andere gezichtsvorm. De een heeft een rond gezicht, terwijl de ander meer een puntige kin heeft. De vorm van je gezicht...

Lees meer

Over ons

Welkom bij Haarwerkenelly.nl, waar we je meenemen in de boeiende wereld van haarstyling, trends en professionele tips! Bij ons draait alles om het delen van inspiratie, advies en nieuws over alles wat met kappers en haarverzorging te maken heeft.

Contactgegevens

Via info @ haarwerkenelly.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden